Κεντρική Ασία - Στις εσχατιές του Μέγα Αλέξανδρου - 15 ημέρες

/ Εκδρομές / Μακρινά ταξίδια / Ασία

1η - 2η ημέρα: Πτήση για Αστάνα (Καζακστάν)

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο και πτήση για την Αστάνα, πρωτεύουσα του Καζακστάν από το 1997. Άφιξη κατά τις πρώτες πρωινές ώρες στην Αστάνα και μεταφορά στο ξενοδοχείο μας για ανάπαυση. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησής μας θα επισκεφθούμε την Πλατεία της Ανεξαρτησίας, όπου βρίσκονται πολλά σημαντικά μνημεία, όπως το Παλάτι των Τεχνών Σαμπίτ, το Παλάτι της Ανεξαρτησίας και το Μουσείο Ιστορίας. Δείπνο σε τοπικό εστιατόριο. Διανυκτέρευση.

3η ημέρα: Αστάνα (ξενάγηση)

Σήμερα θα επισκεφθούμε τα μνημεία Kαζάκ Ελί και Triumphal Arch. Θα περπατήσουμε στην πιο αριστοκρατική συνοικία της Αστάνα, την Green Water Boulevard. Στο μνημείο Αστάνα Μπαϊτερέκ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον ανελκυστήρα για να ανέβετε και να απολαύσετε την πανοραμική θέα της πόλης. Επόμενη στάση μας, το εμπορικό κέντρο Καν Σατίρ, όπου μπορείτε να κάνετε τα ψώνια σας. Δείπνο σε τοπικό εστιατόριο. Διανυκτέρευση.

4η ημέρα: Αστάνα - Άλμα Άτα (Καζακστάν)

Μεταφορά στο αεροδρόμιο και πτήση για την πρώην πρωτεύουσα του Καζακστάν, την Άλμα Άτα (Άλματι) μέσω ενδιάμεσου σταθμού. Η Άλμα Άτα είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη του Καζακστάν, πρωτεύουσα της χώρας μέχρι το 1997 και σημαντικό οικονομικό και εμπορικό κέντρο. Θα επισκεφθούμε το Πάρκο Πανφίλοφ και τον Καθεδρικό Ναό Ζένκοφ. Το Εθνικό Μουσείο, τα τεράστια μέγαρα και μνημεία και η κεντρική πλατεία θα ολοκληρώσουν το πρώτο τμήμα της ξενάγησής μας. Το απόγευμα θα βγούμε από τις κεντρικές γειτονιές της πόλης για να γνωρίσουμε καλύτερα την τοπογραφία της, κατευθυνόμενοι προς το φαράγγι Μεντέο. Δείπνο σε τοπικό εστιατόριο. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

5η ημέρα: Άλμα Άτα - Φαράγγι Τσαρίν - Κεγκέν Καρακόλ (Κιργιστάν)

Σήμερα επιλέγουμε μια μοναδική διαδρομή που πολύ σπάνια εντάσσεται σε τουριστικά προγράμματα. Θα κατευθυνθούμε προς τα ανατολικά από την Άλμα Άτα και θα φτάσουμε κοντά στα σύνορα με την Κίνα. Εκεί θα γνωρίσουμε ένα από τα πιο όμορφα τοπία της περιοχής, το φαράγγι Τσαρίν. Από εκεί θα συνεχίσουμε για το συνοριακό φυλάκιο Κεγκέν, για να περάσουμε στο μικρό και ορεινό Κιργιστάν. Τελικός προορισμός μας, θα είναι το Καρακόλ, που βρίσκεται στα βορειοανατολικά της λίμνης Ισίκ Κουλ, στη σκιά των «βουνών του ουρανού» Τιεν Σαν, που ορίζουν την κινεζική μεθόριο. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

6η ημέρα: Καρακόλ (Επίδειξη κυνηγιού με αετό ή γεράκι) - Βόρεια ακτή Λίμνης Ισίκ Κουλ και μια έκπληξη για το απόγευμα...

Άλλη μια διαφορετική στιγμή περιλαμβάνει η σημερινή ημέρα. Έχουμε οργανώσει και περιλαμβάνουμε μια επίδειξη κυνηγιού με γεράκι ή αετό, άλλη μια διαφορετική και σπάνια κεντροασιατική εμπειρία. Η ημέρα μας είναι αφιερωμένη στη βόρεια πλευρά της λίμνης, όπου θα επισκεφθούμε ένα τζαμί κινεζικής-ουιγουρικής τεχνοτροπίας και λίγο πιο μακριά μια ξύλινη ρωσική εκκλησία. Αμέσως μετά θα κατευθυνθούμε προς τον βασικό οικισμό Τσολπόν Άτα, δίπλα στη λίμνη του «Ζεστού Νερού» (αυτό σημαίνει το όνομα Ισίκ Κουλ), η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ορεινή λίμνη στον κόσμο μετά την Τιτικάκα στις Άνδεις. Μια και βρισκόμαστε εδώ, σας έχουμε μια έκπληξη, για να περάσουμε όμορφα... Δείπνο. Διανυκτέρευση.

7η ημέρα: Ισίκ Κουλ (Αγώνες με άλογα) - Μπουράνα - Μπισκέκ

Παραμένοντας στην περιοχή της μεγάλης λίμνης θα επισκεφθούμε το ανοιχτό μουσείο των πετρογλυφικών. Εκεί βρίσκονται περίπου 42 βράχοι με χαραγμένα σύμβολα και σχέδια που χρονολογούνται από το 800 π.Χ. Ακόμα μία ενδιαφέρουσα οδική διαδρομή ακολουθεί, με κατεύθυνση την πρωτεύουσα του Κιργιστάν, το Μπισκέκ. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής περιλαμβάνεται ακόμα μία κεντροασιατική εμπειρία, το περίφημο παιχνίδι Μπουζκάσι, μια ιδιαίτερη στιγμή επίδειξης ιππευτικών ικανοτήτων. Στα περίπου 80 χλμ. πριν από το Μπισκέκ θα επισκεφθούμε τον περίφημο Μιναρέ Μπουράνα. Στην ίδια κοιλάδα βλέπει κανείς και τα περίφημα «μπαλμπάλ», προϊσλαμικές στήλες αφιερωμένες σε πολεμιστές της εποχής. Άφιξη το απόγευμα στο Μπισκέκ, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.

8η ημέρα: Μπισκέκ (ξενάγηση και μουσική έκπληξη)

Χτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων, το Μπισκέκ είναι μια ευχάριστη πόλη με φαρδιές λεωφόρους και επιβλητικά κτίρια σοσιαλιστικής αρχιτεκτονικής. Ιδρύθηκε το 1825 και το 1926 μετονομάστηκε σε Φρούνζε, προς τιμήν του στρατηγού Φρούνζε, στενού συνεργάτη του Λένιν. Το 1991 η πόλη ξαναπήρε το ιστορικό της όνομα. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησής μας θα δούμε το Κρατικό Μουσείο, που δίνει μια πλήρη εικόνα της ιστορίας και της λαογραφίας της χώρας, το Πάρκο της Νίκης και το Μνημείο του έφιππου Μανάς. Δεν θα σταθούμε όμως μόνο στα κλασικά αξιοθέατα της πόλης. Επισκεπτόμενοι το Μπισκέκ, θα χαρούμε περισσότερο την καθημερινότητα που εκτυλίσσεται γύρω μας. Μια μουσική έκπληξη σας έχουμε ετοιμάσει για σήμερα. Δείπνο σε τοπικό εστιατόριο. Διανυκτέρευση.

9η ημέρα: Μπισκέκ – Πτήση για Ος

Το πρωί θα μεταβούμε στο αεροδρόμιο για να πετάξουμε για την πόλη Ος, έναν από τους ιστορικούς σταθμούς του «Δρόμου του Μεταξιού». Η Ος είναι η δεύτερη πόλη σε πληθυσμό, αλλά εκείνο που αξίζει να επισημάνουμε είναι η τοποθεσία της: ελάχιστα χιλιόμετρα από τα σύνορα του Ουζμπεκιστάν και την εύφορη κοιλάδα Φεργκάνα, πολύ κοντά στα βουνά της Αρχαίας Σογδιανής, όπου αρχίζει το Τατζικιστάν, πάνω στον δρόμο για το Κασγκάρ της Κίνας. Η πόλη βρίσκεται σε υψόμετρο 950 μ. και από τα σημεία ενδιαφέροντός της ξεχωρίζουν το Ιστορικό Μουσείο και το ιερό όρος Σουλεϊμάν που θεωρείται το ιερό βουνό της Κιργιζίας. Υπήρξε ένας από τους κύριους τόπους προσκυνήματος των μουσουλμάνων και είναι η μόνη περιοχή της χώρας που ανήκει στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Δείπνο και διανυκτέρευση.

10η ημέρα: Ος - Σύνορα Τατζικιστάν - Xουτζάντ (Αλεξάνδρεια η Εσχάτη)

Σήμερα θα πραγματοποιήσουμε μία από τις πιο ενδιαφέρουσες διαδρομές του ταξιδιού μας, μέσα από ορεινά περάσματα και κοιλάδες. Προορισμός μας είναι το συνοριακό φυλάκιο του Τατζικιστάν και η επαρχία Σουγκντ, δηλαδή η Σογδιανή! Από την άλλη μεριά μάς περιμένει το Τατζικιστάν, η πιο φτωχή, αλλά ίσως και η πιο αυθεντική χώρα της Κεντρικής Ασίας. Διασχίζοντας χωριά και καλλιεργημένες εκτάσεις, θα συνεχίσουμε οδικώς για την Χουτζάντ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Τατζικιστάν, χτισμένη στο σημείο όπου βρισκόταν η Αλεξάνδρεια η Εσχάτη, στις όχθες του Σιρ Νταριά - Ιαξάρτη. Η ιδέα και μόνο ότι βρισκόμαστε στην πιο μακρινή από τις «Αλεξάνδρειες» είναι γοητευτική για κάθε ταξιδιώτη που μελετά την Ιστορία. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο. Διανυκτέρευση.

11η ημέρα: Xουτζάντ - Σαράζμ – Πεντζικέντ

Πρωινή ξενάγηση στο Χουτζάντ, με επίκεντρο το Ιστορικό-Αρχαιολογικό Μουσείο που στεγάζεται δίπλα στα ερείπια των αρχαίων οχυρώσεων. Στο μουσείο, πέρα από τα στοιχεία και τα ευρήματα της τοπικής ιστορίας, παρουσιάζεται σε μια μεγάλη αίθουσα η ζωή και η εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ένα πολύ ωραίο σημείο της πόλης είναι η πλατεία της αγοράς, που πλαισιώνεται από όμορφα θρησκευτικά κτίρια. Μόλις αφήσουμε το Χουτζάντ θα κατευθυνθούμε νότια, με προορισμό το Πεντζικέντ. Στη διαδρομή θα περάσουμε από ακόμα μία ιστορική πόλη, το Ισταραβσάν, την αρχαία Κυρούπολη, κόμβο της Αρχαίας Σογδιανής από την εποχή των Αχαιμενιδών. Έχοντας πλησιάσει εκ νέου τα σύνορα του Ουζμπεκιστάν, θα επισκεφθούμε τον αρχαιολογικό χώρο του Σαράζμ, το πρώτο μνημείο της χώρας που ενεγράφη στη λίστα της UNESCO το 2010. Πρόκειται για τα ερείπια ενός οικισμού που αναπτύχθηκε από την 4η χιλιετία π.Χ. κι έπειτα. Φτάνοντας στο Πεντζικέντ το απόγευμα, θα δούμε τα μνημεία της αρχαίας αυτής σογδιανής πόλης, μεταξύ αυτών και το μαυσωλείο του ποιητή Ρουντακί, πατέρα της περσικής ποίησης. Η διανυκτέρευσή μας στο Πεντζικέντ θα γίνει σε ξενώνα.

12η ημέρα: Πεντζικέντ - Λίμνη Ισκαντέρ Κουλ - Ντουσαμπέ

Από το σημαντικό γεωγραφικό πέρασμα του Πεντζικέντ που οδηγεί προς τη Σαμαρκάνδη στα δυτικά φεύγουμε και πάμε ανατολικά για να θαυμάσουμε ακόμα μία ορεινή διαδρομή του Τατζικιστάν. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα τοπία της διαδρομής μας είναι η ορεινή λίμνη Ισκαντέρ Κουλ («λίμνη του Μεγαλέξανδρου») που βρίσκεται στην οροσειρά Φαν. Πρόκειται για μια παγετώνια λίμνη σε υψόμετρο 2.200 μ. και στολίζει ένα από τα ομορφότερα τοπία της Κεντρικής Ασίας. Χρόνος για περπάτημα στις όχθες της λίμνης και αναχώρηση για την πρωτεύουσα Ντουσαμπέ μέσα από το ορεινό πέρασμα Ανζόμπ στα 3.300 μ. Θα περάσουμε, επίσης, το μεγάλο τούνελ Ιστικλάλ που παρακάμπτει ένα μέρος του ορεινού δρόμου και θα φτάσουμε στην πρωτεύουσα των Τατζίκων, την Ντουσαμπέ. Άφιξη και διανυκτέρευση.

13η ημέρα: Ντουσαμπέ (Ξενάγηση) - Χισάρ - Ντουσαμπέ

Στις χώρες της Κεντρικής Ασίας ο προσδιορισμός «τατζίκ» σημαίνει «Πέρσης». Η πρωτεύουσα της μικρής αυτής χώρας είναι και το σημείο που αναδεικνύει την ιδιότυπη περσική κουλτούρα. Κοντά στις οροσειρές του Παμίρ και στα σύνορα με την Κίνα, η Ντουσαμπέ, ένα απομακρυσμένο διοικητικό κέντρο της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, κρατά ζωντανή την πολιτιστική κληρονομιά της αυτοκρατορίας του Δαρείου. Θα ακολουθήσει ξενάγηση στην πόλη, με κύρια σημεία το Εθνικό Μουσείο, το παζάρι και το Κάστρο Χισάρ, 35 χλμ. δυτικά της πόλης. Δείπνο σε τοπικό εστιατόριο. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας και διανυκτέρευση.

14η ημέρα: Ντουσαμπέ - Λίμνη Νουρέκ - Ντουσαμπέ

Άλλη μια διαφορετική διαδρομή σε μέρη απάτητα περιλαμβάνει η σημερινή ημέρα. Θα εκδράμουμε στην πόλη του Νουρέκ και στην ομώνυμη λίμνη και θα γνωρίσουμε τη ζωή στην περιφέρεια της Ντουσαμπέ. Με την επίσκεψη αυτή κλείνει ένα πολύπλευρο και ενδιαφέρον οδοιπορικό που μας έφερε οδικώς από τις στέπες του Καζακστάν, στις παρυφές του Παμίρ και στο περσόφωνο Τατζικιστάν.

15η ημέρα: Ντουσαμπέ – Αθήνα/Θεσσαλονίκη/ Λάρνακα

Μεταφορά στο αεροδρόμιο και πτήση για την Αθήνα μέσω ενδιάμεσου σταθμού.


ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

 • Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης με ενδιάμεσο σταθμό.

 • Ξενοδοχείο 5* στις περιοχές Αστάνα, Αλμάτι, Μπισκέκ και Ντουσανμπέ. Στην Ισίκ Κουλ και στο Κουτζάντ, απλά ξενοδοχεία τοπικής κατηγοριοποίησης 4* από τα καλύτερα διαθέσιμα. Στην Ος και στο Πεντζικέντ 3* από τα καλύτερα διαθέσιμα.

 • Ημιδιατροφή καθημερινά (αρχίζει με βραδινό την 2η ημέρα και τελειώνει με πρωινό την 14η ημέρα)

 • Περιηγήσεις, ξεναγήσεις και είσοδοι στα διάφορα αξιοθέατα, όπως αναγράφονται στο πρόγραμμα

 • Σόου με αγώνες αλόγων - έκπληξη 

 • Βαρκάδα στην λίμνη Ισίκ Κουλ.

 • Φολκλορική βραδιά με παραδοσιακά όργανα και μουσική στο Κιργιστάν.

 • Επίδειξη κυνηγιού με αετό ή γεράκι στο Καρακόλ (Κιργιστάν).

 • Τοπικός ξεναγός

 • Έλληνας αρχηγός 

 • Ασφάλεια αστικής ευθύνης

 • Δωρεάν ταξιδιωτικός οδηγός-βιβλίο στα ελληνικά 

Αναχωρήσεις από Κύπρο      

 • Στις αναχωρήσεις από Λάρνακα περιλαμβάνονται οι φόροι, ο επίναυλος καυσίμων, τα φιλοδωρήματα, τα αχθοφορικά (όπου είναι δυνατόν), και η ειδική κυπριακή επιπλέον ταξιδιωτική ασφάλεια χωρίς επιβάρυνση (ζητήστε μας τι περιλαμβάνει) εκτός από εισόδους σε μουσεία και αξιοθέατα καθώς και έξοδα προσωπικής φύσεως, ποτά αναψυκτικά κλπ.

 

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ

 • Φόροι αεροδρομίων, βίζες,  επιβάρυνση καυσίμων, φιλοδωρήματα, αχθοφορικά & επιπλέον πακέτο ασφάλειας, τα οποία καταβάλλονται υποχρεωτικά στην Αθήνα. Επιπλέον πακέτο ασφάλειας (Ατυχήματος, απώλειας αποσκευών, δαπάνες επαναπατρισμού λόγω ατυχήματος ή ασθένειας, δαπάνες για έξοδα επέκτασης ταξιδιού λόγω ατυχήματος, δαπάνες για έξοδα επίσκεψης συγγενούς στο εξωτερικό, δαπάνες για επείγουσα επιστροφή στην Ελλάδα, απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και έξτρα καλύψεων, όπως ιατροφαρμακευτικές και νοσοκομειακές δαπάνες, ασφάλεια προκαταβολής κ.ά.). Ζητήστε πληροφορίες από το τμήμα κρατήσεων για την ακριβή περιγραφή των καλύψεων, το ύψος για την κάθε μια κάλυψη και τους όρους των καλύψεων για αποφυγή παρεξηγήσεων: 540 €