Βελιγράδι (Βραδινή Αναχώρηση) - 3 ημέρες - 24 Φεβρουαρίου

/ Εκδρομές / Άνοιξη / Απόκριες - 25η Μαρτίου

1η και 2 ημέρα: Θεσσαλονίκη – Βελιγράδι - περιήγηση πόλης - προαιρετική κρουαζιέρα στο ποτάμι (637 χλμ)


Συγκέντρωση στα γραφεία μας και αναχώρηση στις 22.00 το βράδυ. Διασχίζοντας τα σύνορα των Ευζώνων και περνώντας έξω από Σκόπια και αφού διασχίσουμε την κοιλάδα του Μοράβα καταλήγουμε νωρίς το πρωί στο Βελιγράδι. Πρόκειται για μία από τις παλαιότερες πόλεις της Ευρώπης, χτισμένη από τους Κέλτες τον 3ο αιώνα π.Χ, στις όχθες του ποταμού Σάβα, ο οποίος αποτελεί ουσιαστικά παραπόταμο του Δούναβη και πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Σερβίας. Ξεκινάμε την περιήγηση της πόλης περνώντας από τον πρώην Σιδηροδρομικό σταθμό, ένα όμορφο κτίριο του 1884 το οποίο σταμάτησε να λειτουργεί και σύντομα θα γίνει μουσείο της πόλης. Μπαίνουμε στην οδό Nemanjina, απολαμβάνοντας τη θέα στα κτίρια υπουργείων, αλλά και ενθυμούμενοι το βομβαρδισμό του 1999, με τα γκρεμισμένα στρατιωτικά κτίρια, που ακόμη στέκονται στο κέντρο της πόλης. Προχωράμε μέσω της πλατείας Σλάβια προς το μεγαλοπρεπές ναό του Αγίου Σάβα, μια από τις μεγαλύτερες ορθόδοξες εκκλησίες στην Ευρώπη, όπου θα κάνουμε στάση για να γνωριστούμε από κοντά με την ιστορία του. Μετά από την επίσκεψη μας στο ναό, συνεχίζουμε με το πούλμαν μας να δουμε τη Βουλή της Σερβίας, το Παλιό και το Καινούργιο παλάτι, την Πλατεία του Νίκολα Πάσιτς και αμέσως μετά την κεντρική και μεγαλύτερη πλατεία της πόλης, την Πλατεία Δημοκρατίας με το Εθνικό μουσείο και το Εθνικό θέατρο. Μετά κατευθυνόμαστε στην Πλατεία Φοιτητών και προχωράμε με τα πόδια μέσα στο πάρκο και το φρούριο Καλεμέγκνταν (Kalemegdan) όπου θα απολαύσουμε τη θέα στο σημείο συνάντησης των ποταμών Σάββα και Δούναβη. Εδώ βρίσκεται και το Στρατιωτικό Μουσείο, ένα ζωντανό μουσείο πολεμικού υλικού για την ιστορία της Γιουγκοσλαβίας, με στρατιωτικά εκθέματα από τη Ρωμαϊκή εποχή, το Μεσαίωνα και το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, καθώς και τα απομεινάρια του Αμερικανικού Stealth. Στο πάρκο, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε τον πύργο Νέμπογισα, στον οποίο φυλακίστηκε και σκοτώθηκε ο Ρήγας Φεραίος. Στην επιστροφή μας από το φρούριο, θα μπούμε στο πανέμορφο πεζόδρομο της πόλης και θα καταλήξουμε στο μνημείο του KnezMihajlo, του πρίγκιπα ο οποίος έβαλε τις ρίζες για την σημερινή όψη της πλατείας και πεζοδρόμου. Ελεύθερος χρόνος για βόλτα και αγορές στο εμπορικό κέντρο Rajiceva και στη συνέχεια ακολουθεί τακτοποίηση στο Ξενοδοχείο. Για το απόγευμα σας προτείνουμε μία μαγευτική προαιρετική κρουαζιέρα στο Δούναβη με ειδικό ποταμόπλοιο, απ’ όπου θα θαυμάσουμε τα βασικά αξιοθέατα και τις γέφυρες της πόλης, από μια άλλη οπτική γωνία. Εναλλακτικά προτείνουμε μία βόλτα στην όμορφη μποέμ περιοχή Skadarlija που σφύζει από νυχτερινή ζωή και θεωρείται η Μονμάρτη του Βελιγραδίου ή μία επίσκεψη στη σύγχρονη περιοχή WaterfrontBelgrade που κτίστηκε δίπλα στον ποταμό Σάβα και αποτελείται από τα νεότευκτα πολυόροφα κτίρια, ξενοδοχεία, επιχειρηματικά και εμπορικά κέντρα γνωστό και ως «Ντουμπάι των Βαλκανίων ». Επιστροφή στο Ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.

 

 

 

3η ημέρα: Βελιγράδι – Σρέμσκι Κάρλοβτσι - Νόβι Σαντ (180 χλμ)


Πρωινό στο ξενοδοχείο και αναχώρηση για το όμορφο Σρέμσκι Κάρλοβτσι. Η πόλη είναι πραγματικά πολύ όμορφη, με ωραία σοκάκια, αρκετά παραδοσιακά σπίτια και πολύ όμορφα μαγαζάκια που δένουν άψογα με το όλο περιβάλλον, χωρίς τουριστικές υπερβολές. Κατά τη διάρκεια μιας αρκετά μεγάλης βόλτας, θα δούμε το ιστορικό Γυμνάσιο, το Δημαρχείο της πόλης  χτισμένο την περίοδο από το 1808 έως το 1811 σε νεοκλασσικό ρυθμό και στο μέσο της πλατείας θα δούμε τις δυο ιστορικές εκκλησίες της πόλης, η μια δίπλα στην άλλη. Ο ορθόδοξος καθεδρικός ναός του Αγίου Νικολάου και ο ρωμαιοκαθολικός ναός της Αγίας Τριάδας. Ο ναός του Αγ. Νικολάου χτίστηκε το 1762 και αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα για όλη τη Σερβία. Εξίσου εντυπωσιακές είναι και οι τοιχογραφίες του ναού. Απο την άλλη σε μπαρόκ ρυθμό είναι χτισμένη η ρωμαιοκαθολική εκκλησία της Αγ. Τριάδος, η οποία ολοκληρώθηκε το 1768. Μπορείτε επίσης να προμηθευτείτε το περίφημο κρασί της περιοχής. Συνεχίζουμε για τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σερβίας το Νόβι Σαντ, και Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021. Πρώτη στάση το φρούριο Πετροβαραντίν, ένα από τα πιο εντυπωσιακά σύμβολα της πόλης, που βρίσκεται στην όχθη του ποταμού Δούναβη. Λόγω της θέσης και του μεγέθους του λέγεται συχνά «Γιβραλτάρ του Δούναβη» και η θέα από το κάστρο προς το Δούναβη και την πόλη είναι εντυπωσιακή, ειδικά από το σημείο όπου βρίσκεται ο Πύργος του ρολογιού, σύμβολο του κάστρου. Στη συνέχεια θα γνωρίσουμε το κέντρο της πόλης του Νόβι Σαντ που αποκαλείται «Αθήνα της Σερβίας» και είναι κέντρο της σερβικής μπαρόκ διανοητικής ελίτ. Στην ξενάγησή μας θα δούμε την οδό Zmaj Jovina, τους πεζόδρομους, την πλατεία Ελευθερίας, το Σερβικό εθνικό Θέατρο, το Δημαρχείο, την Καθολική Εκκλησία της Παναγίας, και άλλα αξιοθέατα. Ελεύθερος χρόνος μετά από την ξενάγηση. Επιστροφή στο Βελιγράδι αργά το απόγευμα. Διανυκτέρευση.

4η ημέρα: Βελιγράδι - Νις - Θεσσαλονίκη (654 χλμ)


Πρωινό στο ξενοδοχείο και αναχώρηση. Στάση στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Σερβίας τη Νις, χτισμένη στις όχθες του ποταμού Νισάβα και γενέτειρα του Μέγα Κωνσταντίνου. Αναχώρηση για τα σύνορα, άφιξη στη Θεσσαλονίκη νωρίς το βράδυ.


Περιλαμβάνονται

  • Mετακινήσεις και περιηγήσεις με λεωφορείο που καλύπτει όλες τις προδιαγραφές για άνετο  και ασφαλές ταξίδι
  • Διαμονή στο ξενοδοχείο που θα επιλέξετε 
  • Πρωινό καθημερινά στo ξενοδοχείo
  • Αρχηγός - συνοδός του γραφείου 
  • Ταξιδιωτική ασφάλιση

Δεν περιλαμβάνονται

  • Είσοδοι σε αξιοθέατα
  • σύνολο φόρων (δημοτικοί φόροι, checkpoints κ.α.)